Misschien herken je de term al van de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. Het is het moment voor de fracties in een politiek orgaan, in dit geval de gemeenteraad, om te reageren op de plannen van het college voor de komende tijd (zoals door het college uiteengezet in de perspectiefnota) en om hun eigen visie hierop te presenteren. Zo ook voor onze eigen fractie!

Henry, onze fractievoorzitter, heeft namens GroenLinks het woord gevoerd met een indrukwekkende speech. In de speech draaide het vooral om de grote uitdagingen van nu, zoals de klimaatcrisis, de stikstof- en de energiecrisis, en de urgentie om met een samenhangend beleid te komen om deze uitdagingen aan te pakken.

Je leest de volledige tekst van de speech van Henry hieronder.

De speech van Henry

Voorzitter, dank voor het woord

GroenLinks Wijchen zit in haar laatste wittebroodsweken als nieuwe partij in de raad. De verschillende aspecten en opdrachten van het raadswerk hebben steeds een eerste keer, zoals in dit geval het behandelen van grote dossiers als de perspectiefnota, de programmarekening en de zienswijze WDW (red. Werkorganisatie Druten-Wijchen).

GroenLinks torst geen druk van een politiek verleden in Wijchen, opereert vrijuit en onbevangen vanuit haar eigen visie en ambities en zoekt haar eigen plek in de Wijchense politieke arena.

In onze reactie op het coalitieakkoord hebben we aangegeven dat de coalitie met mooie woorden haar zegeningen uitdraagt, maar de noodzakelijke, realistische veranderingen voor de aanpak van de grote Wijchense uitdagingen zoals armoede en verduurzaming onderbelicht laat. Deze problematiek raakt ons allemaal dus ook hier in Wijchen. Nu de Haagse urgente plannen met grote snelheid uiteindelijk ook Wijchen hebben bereikt, kunnen ze niet verder vooruit geschoven worden. De trein rijdt en Wijchen moet aan de slag. Het is de hoogste tijd voor Wijchen om aan oplossingen voor complexe onderwerpen te werken, zoals de klimaatcrisis, de stikstof- en de energiecrisis.

De gevolgen van het lang achterover leunen van de huidige en eerdere regeringen beheersen de huidige media met beelden van boze boeren, onze boeren, die zich overvallen voelen; berichten over achterstanden van kinderen en hun gezinnen door armoede van de groter wordende tweedeling van de samenleving en door indrukwekkende reportages over droogte en wateroverlast als gevolg van klimaatverandering. Er is geen weg meer terug. Onsamenhangend ad hoc beleid wordt door de huidige regering naar buiten gebracht, waardoor de samenleving verder uiteenvalt en verhard. De uitvoering van beleid wordt vervolgens over de muur bij de provincies en gemeenten gegooid.

Het is tijd om aan de slag te gaan. De overheid delegeert lastige, ingewikkelde problemen naar lagere overheden zoals ze dat eerder heeft gedaan met de jeugdzorg met alle gevolgen van dien. Ons advies aan de coalitie is vanuit visie prestatiebeleid inclusief een tijdspad te ontwikkelen en concrete doelen op te stellen. Gebruik goede, passende voorbeelden met bewezen werkzaamheid; betrek de inwoners direct bij de plannen en zet concrete stappen toegespitst op de Wijchense situatie. Ruim opgeworpen en vertragende belemmeringen op. GroenLinks draagt daar graag aan bij.

Dan de Perspectiefnota en onze moties.
GroenLinks spreekt waardering uit over de heldere samenstelling van de perspectiefnota en de wijze waarop de fracties van tevoren gelegenheid werd geboden om verdiepende vragen te stellen. Het is een overzichtelijke, maar ook een complexe nota. Complimenten aan alle betrokkenden en ook voor de organisatie van de bijeenkomst over de WDW op 21 juni in Druten.

We zijn positief over de komst van het wijk GGZ-team en de extra middelen voor jeugdzorg. GroenLinks ziet graag dat de regionale samenwerking voor complexe en chronische zorg wordt geïntensiveerd.

We vinden het gereserveerde budget voor de uitvoering van het beleidsplan natuur en biodiversiteit ontoereikend. We vrezen dat de basis van dit beleidsplan, de bescherming van de huidige biodiversiteit, met deze middelen niet kan worden waargemaakt. Tenzij dit een zodanige prioriteit heeft dat hiervoor ruimte wordt gemaakt in de budgetten voor het regulier onderhoud en de inrichting van groen. De natuurwaarde en de biodiversiteit in de gemeentelijke bossen en opstanden (red. groepjes bomen en struiken) hollen ondertussen achteruit. Het is daarom goed, dat de ecologische kennis binnen de WDW wordt uitgebreid en er een nulmeting wordt gedaan.

GroenLinks komt op voor alles wat kwetsbaar is. Zo dienen we een motie in voor financiële ondersteuning van het Marikenhuis. Het Marikenhuis is een regionale voorziening voor de ondersteuning van mensen met kanker, hun naasten en hun nabestaanden. In 2019 bezochten 190 gasten maandelijks het Marikenhuis, van wie bijna 10% uit Wijchen kwam. De motie roept het college op om contact op te nemen met andere gemeenten in de regio om gezamenlijk tot een goede subsidieregeling voor het Marikenhuis te komen.

Armoede en in het bijzonder energiearmoede krijgt landelijk veel aandacht. Gisteravond waren de grote zorgen over voortschrijdende armoede te horen bij EenVandaag. Het NIBUD meldde, dat inmiddels 1,2 miljoen Nederlanders tot de minima worden gerekend. Den Haag heeft onder druk van de linkse oppositie een eenmalige energietoeslag van € 800 voor de minima beschikbaar gesteld. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van dit plan en is dus (grotendeels) op de hoogte om hoeveel Wijchenaren het gaat. Eergisteren kwam het bericht dat de energietoeslag mogelijk met € 500 wordt verhoogd. Een definitieve beslissing wordt volgens Rutte in augustus genomen. Problemen voor de minima zijn niet alleen de hoge energieprijs, maar ook de hoge inflatie voor alle producten en diensten. GroenLinks is van mening dat de rijke gemeente Wijchen zelf ook iets voor de minima zou moeten doen door i.p.v. het begrotingsoverschot van drie miljoen in zijn geheel in de reserveringsspaarpot te stoppen € 500 per minima huishouden beschikbaar te stellen. We vinden dat de gemeente er is om te investeren in onze eigen mensen en niet om te bankieren. Het getuigt van politieke wil en moed om iets voor deze minima te doen. De gemeente wil er immers voor iedere burger zijn. GroenLinks komt met de motie Bestrijding toenemende armoede in Wijchen en rekent op uw steun.

GroenLinks komt ook met de motie Lancering operatie Steenbreek, die inmiddels in 160 gemeenten succesvol is uitgerold. De motie wil verstening in Wijchen tegengaan en vervangen door groen. Door minder te verstenen kan de bodem het regenwater eenvoudiger opnemen en raken de riolen minder snel overbelast. De bijzondere opzet van operatie Steenbreek draagt bij aan sociale cohesie, gezondheid, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Dit past naadloos bij het coalitieakkoord thema duurzaamheid en het beleidsplan natuur en biodiversiteit. Doen dus….

Jammer dat zoveel onderwerpen weinig concreet waren, zoals m.b.t. de nieuwe fietspaden. We zien de programmarapportages in het najaar met belangstelling tegemoet.

Dan nog iets over de WDW:
GroenLinks is tevreden over de versterking van de werkorganisatie door de formatie sterk uit te breiden, zoals te lezen is in de Zienswijze WDW. De grote extra financiële bijdrage van de gemeente Wijchen wordt dan ook door GroenLinks gesteund.  Wij willen dat de leermomenten van de afgelopen vier jaar grondig worden opgepakt in aangepast beleid en komen met een motie in waarin om een evaluatie en een personeelstevredenheidsonderzoek in 2024 wordt gevraagd. Zo’n tevredenheidsonderzoek is niet iets engs en veroorzaakt geen onrust. Het is een momentopname van het functioneren van de organisatie in relatie tot het welbevinden van alle medewerkers. Alle betrokkenen hebben voordeel van het onderzoek, dus het personeel, de leiding, de directie, beide colleges en natuurlijk ook de gemeenteraden, die de budgetten dienen goed te keuren. GroenLinks kan zich vinden in de voorgestelde begroting.

Voor zover, voorzitter