GroenLinks had samen met de andere twee partijen aangedrongen op uitstel omdat er veel nog onduidelijk was, met name over de gehanteerde monddoodclausule en de rol die de gemeente hierin gespeeld had, onder andere als onderdeel van de Stichting Volkshuisvesting Wijchen. Zelfs een uur voor aanvang van de raadsvergadering kwam hier nog nieuwe informatie over binnen. Door de monddoodclausule (een boete voor bewoners van Lambrasse als ze bezwaar zouden maken tegen de ontwikkelingen daar) hadden veel bewoners schrik om zich te laten horen tegen het bestemmingsplan. Oomen: “Naar inwoners luisteren, betekent dat we ze de kans moeten geven om zich ergens tegen uit te spreken. En juist dat is in dit dossier niet gedaan. De monddoodclausule heeft zijn werk gedaan en ook nadat de initiatiefnemer publiekelijk had verklaard dat deze niet meer van toepassing is, zaten er mails in mijn mailbox van mensen die zich nog steeds niet publiekelijk durven uit te spreken. Dat moet toch niet kunnen in Nederland, anno 2023?” Helaas moesten de partijen constateren dat de gemeente meegewerkt heeft aan het de mond snoeren van zijn inwoners. De wethouder bood hier aan het begin van de raadsvergadering zijn excuses voor aan en daarmee was voor de coalitiepartijen de kous af.
Bij de inhoudelijke behandeling van het bestemmingsplan keerde GroenLinks zich fel tegen het realiseren van fastfood met drivethru op de locatie: een achteruitgang van Wijchen en van de gezondheid van de inwoners – en dat in deze tijd dat onze gezondheid zo prominent op de landelijke politieke agenda staat. Ook wat betreft het verkeer had GroenLinks grote vragen. Er was – in tegenstelling tot beweringen van het college – geen verkeerskundig onderzoek gedaan, het laatste onderzoek met telling was uit 2013 en dat bleek in de archieven niet te vinden. Oomen: “En dat terwijl de Hernenseweg en de Groenestraat ook de grens zijn van een ander groot plangebied: Wijchen West. Naast de 3570 motorvoertuigen als gevolg van de Lambrasse zou Wijchen West een toename van ca. 6000 motorvoertuigen per etmaal opleveren. Dat is een toename van meer dan 9500 motorvoertuigen op een nu al heel erg drukke weg. En hoe druk die weg is, is nog niet eens te voorspellen want dat is dus niet gemeten terwijl het verkeer juist fors gegroeid is.”
GroenLinks, PvdA en D66 dienden hier gezamenlijk meerdere amendementen over in. Helaas bleken de betogen aan dovemansoren gericht: de coalitiepartijen Kernachtig Wijchen, CDA en VVD wilden kost wat kost het bestemmingsplan aannemen en negeerden de uitgestoken hand van de oppositie om het plan in dat geval nog te verbeteren. Oomen: “En zo verzandt onze raad in een Lambrassemoeras.”