Op de commissievergadering van 12 september stond de beslisnota ‘Participatie- en cocreatiekader’ op de agenda. Met de initiatieven uiteengezet in de nota wil gemeente Wijchen wil de samenwerking met inwoners van wijken en kernen verbeteren. Ze wil daarbij meer ruimte geven aan initiatieven van inwoners. 

Het plan is om de totale gemeente Wijchen in drie gebieden te verdelen. Voor elk gebied wordt een gebiedscoördinator aangesteld, die de kennis en ervaring van inwoners beter gaat benutten en ook initiatieven van inwoners gaat begeleiden. Die gebiedscoördinatoren vormen daarbij een belangrijke schakel tussen inwoners en gemeente. 

Met de beslisnota wordt de raad om goedkeuring gevraagd van 285.000 euro voor het aanstellen van die gebiedscoördinatoren en 15.000 euro als werk- en initiatievenbudget voor de gemeente.

Gebiedscoördinatoren? Een goed idee!

Wij vinden het idee van gebiedscoördinatoren een goed idee. 

Wij zijn een groot voorstander van het benutten van de kennis en ervaring van inwoners, ondernemers en partners. We vinden het daarnaast belangrijk dat er in elk gebied een aanspreekpunt is voor alle groepen inwoners, zoals bijvoorbeeld de sportverenigingen, de leefbaarheidsgroepen, de dorpsraad, natuurverenigingen, culturele instellingen enz. We horen vaker dat inwoners met een initiatief niet goed weten bij welke afdeling of medewerker van de gemeente ze terechtkunnen. Dat kunnen we ons ook goed voorstellen. 

We zien dus zeker de meerwaarde in van een persoon:

  • die het gebied en de mensen daarin goed leert kennen,
  • die weet wat er in het gebied speelt,
  • die daar vaak te vinden is,
  • die helpt om een goed idee in de praktijk te brengen,
  • die de vragen en zorgen uit de wijk of kern oppakt,
  • en zorgt dat deze informatie bij de juiste medewerkers van de gemeente terecht komt,
  • en die vertrouwen op kan bouwen.

Na deze opsomming zal duidelijk zijn, dat we vinden dat deze schakel tussen de inwoners en de gemeente een vaste medewerker moet zijn. Geen pilot met een tijdelijke medewerker alstublieft.

Motie van de VVD

Na het antwoord van de burgemeester (=portefeuillehouder) op de vraag van de VVD of de gemeente zou kunnen starten met één gebiedscoördinator, kondigde de VVD een motie aan. 

De burgemeester gaf duidelijk te kennen, dat er echt drie gebiedscoördinatoren nodig zijn om dit participatiekader goed uit te voeren. 

De VVD had moeite met het gevraagde bedrag vanwege de verwachting dat gemeenten vanaf 2026 minder geld van het rijk zullen ontvangen. De beslisnota zal daarom als bespreekstuk op de raadsvergadering van 26 september 2024 aan de orde komen.

Participatiewijzer meer verplichten

Naast de beslisnota lag de informatienota over participatie bij woningbouwprojecten en gebiedsontwikkeling voor.

De procesbeschrijving, zoals uiteengezet in de informatienota, vinden wij er gedegen uitzien. In de praktijk levert de uitvoering van participatie door de initiatiefnemer meestal veel gedoe, verontwaardiging en boosheid op. Vaak vinden inwoners hun inbreng niet terug in de verslagen van de initiatiefnemer. Wij hopen dat de verbeteringen aan het proces op deze gebieden verlichting kunnen brengen. 

De informatienota verwijst naar de participatiewijzer, een soort handleiding voor initiatiefnemers. Op de website van de gemeente staat dat het niet verplicht is om deze participatiewijzer precies te volgen. Wij hadden hierover enkele vragen aan de wethouder: Ziet u mogelijkheden om meer verplichtende afspraken te maken? Zijn er mogelijkheden om objectieve verslaglegging van de bijeenkomsten te garanderen? 

Aangezien deze bijlage als achtergrondinformatie diende, kreeg de wethouder van de voorzitter niet de gelegenheid om tijdens de vergadering te antwoorden. Antwoorden volgen dus nog.

Duidelijke taal, aub!

Een laatste punt dat we aansneden was de titel van de beslisnota.

Op de website van de gemeente Wijchen staat, dat de gemeente duidelijke taal wil gebruiken, zowel in brieven naar inwoners als bij het schrijven van stukken voor de gemeenteraad. 

Weet een inwoner dan wat we verstaan onder participatie en cocreatiekader? Weet iedereen van de gemeenteraad dat?

We hebben niet meteen een oplossing, maar de taalcoaches van de gemeente misschien wel. Waarom maken wij er niet ‘Samenwerken in de gemeente Wijchen’ of  ‘Actief betrekken van inwoners’ van?