Wijchen krijgt een asielzoekerscentrum bij de Teersdijk voor de opvang van 300 vreemdelingen gedurende een periode van 10 jaar. Om verschillende redenen wil het college de realisatie van het centrum in eigen beheer ontwikkelen. Daarvoor vraagt het aan de raad een investeringskrediet van 21 miljoen euro vrij te maken. Dat betekent dat de gemeente de kosten middels een lening voorschiet, waarna het COA deze investering tijdens de gebruikstermijn via de betaling van huur terugbetaalt.
Wij hebben daar in het debat daarover tijdens de commissievergadering van 12 september het volgende over gezegd:
GroenLinks Wijchen is voorstander van de realisatie van een azc voor 300 vreemdelingen in onze gemeente. En, alles afwegende, kunnen wij ons ook vinden in de locatie en aanpak van de gemeente.
Een aantal kritische kanttekeningen
We plaatsen daarbij toch een aantal kritische kanttekeningen. Want ook in dit geval is er een groep inwoners van Wijchen die meer dan evenredig geraakt wordt door dit initiatief. Wij hebben hun zorgen aangehoord en de door hen verstrekte informatie doorgenomen. Ook hebben we de beschikbare stukken over dit onderwerp bestudeerd.
We kunnen ons de zorgen van de toekomstig omwonenden van het azc goed voorstellen. Het is moeilijk te bepalen of zij nu wel of niet voldoende in het traject zijn meegenomen en of zij, voor zover redelijk, inspraak bij een aantal besluiten hebben gehad. Maar hun beleving is in ieder geval dat dat niet het geval is.
Veranderde plannen
We zien dat de plannen sinds de eerste voorstellen van ruim een jaar geleden nogal zijn veranderd. De redenen daarvoor zijn niet altijd even duidelijk naar buiten gebracht.
Een ondoorzichtig proces
Waar we vooral moeite mee hebben is met een deel van het proces ná het raadsbesluit, als we groen licht geven voor de verstrekking van het krediet. De gemeente zal een samenwerkingsovereenkomst met het COA afsluiten waarin belangrijke afspraken over beheer, veiligheid, verantwoordelijkheden en financiële zaken worden vastgelegd.
De gemeenteraad heeft geen invloed op de inhoud van deze samenwerkingsovereenkomst en krijgt ‘m niet vóór ondertekening te zien, óók niet onder embargo.
Hoewel we begrepen hebben dat het mandaat voor het vaststellen van de samenwerkingsovereenkomst volledig bij het college ligt, vragen we ons toch af waarom het college deze weg bewandelt.
Waarom niet open en transparant de afspraken delen met de raad, zodat die zijn controlerende functie uit kan voeren? Mocht het later toch anders lopen dan gehoopt en nu wordt voorgesteld, kunnen we het college daar dan op aanspreken?
Financiële aspecten
Wat betreft de financiële aspecten, waar het in de beslisnota hoofdzakelijk om gaat, maken we ons minder zorgen. We hebben er vertrouwen in de businesscase goed in elkaar steekt en dat de financiële risico’s voor de gemeente klein zijn. Dus wat ons betreft geven we akkoord op de kredietverstrekking en de overige beslispunten.
Een duurzaamheidspuntje
Tot slot nog een duurzaamheidspuntje. Zoals nu voorzien, wordt het gebouw na uiterlijk 10 jaar gebruik ontmanteld. Er wordt immers een tijdelijke vergunning aangevraagd. Voor zover mogelijk zal de gemeente op hergebruik van materialen aansturen. Maar zou het college niet willen onderzoeken of het gebouw na de 10 jaar nog een langer leven beschoren kan krijgen? Of in ieder geval die optie open kunnen houden?
Tot slot
Terugkomend op onze zorgen, pleiten we voor het volgende. Indien de beslisnota wordt aangenomen, zal het college periodiek – bijvoorbeeld elke drie maanden - openbaar rapporteren over relevante ontwikkelingen aangaande de realisatie van het azc. De communicatie met de omwonenden is daarbij altijd een onderdeel van de rapportage. We zijn benieuwd hoe het college tegen dit voorstel aankijkt, evenals hoe andere partijen dit zien.
De antwoorden van de wethouder, ook op vragen van andere partijen, stemden ons tevreden, op één punt na. De wethouder gaf aan de samenwerkingsovereenkomst ter inzage te geven. Maar op een aanvullende vraag van GroenLinks zei hij dat ie dat pas doet nadat deze getekend is. Dat vinden we mosterd na de maaltijd. We proefden dezelfde gedachte bij sommige andere partijen. Dat wordt nog een leuke raadsvergadering over twee weken.