Als we de landelijke verwachtte toename van 75-plussers tot 2030 als maat nemen dan komen we in Wijchen op ongeveer 11.000 personen uit. Nu is dat aantal 8.491. In de komende tien jaar komt er een toename van ongeveer 3.000 personen.
De groep mantelzorgers is langzamerhand overwerkt en de verwachting is er niet dat die zich zal uitbreiden in de toekomst, ze zal eerder krimpen. Zelfstandig thuiswonend, wat de regering wil, is enkel mogelijk als er voldoende, en makkelijk te bereiken, hulp voorhanden is.
Het zou mooi zijn als de doelgroep (de babyboomers en nog ouderen) gaan nadenken over hun “ouderworden-toekomst”. Denk na over hoe je wonen en zorg wilt als je 75-plus bent. Er zou een groep moeten komen die elkaar vindt voor zo’n plan. Die zouden dan met elkaar kunnen zoeken naar de mogelijkheden die er allemaal zijn over de combinatie van aangepast wonen en zorg en uitvinden welke mogelijkheden er binnen de gemeente te ontwikkelen zijn.
Een mogelijk idee is dat wonen en zorg gecombineerd wordt. Waarbij je kunt denken aan een groep 75-plussers die bij elkaar wonen, in een straatje of hofje, en ook elkaars mantelzorgers zijn. Daar zijn allerlei initiatieven al voor bedacht: beschermde hofjes; de Knarrenhof, dat is een initiatief uit Zwolle wat zich langzaam uitrolt over Nederland; of geclusterde woningen, woongemeenschappen; gestippelde woonzorggroepen (Gestippeld wonen is bedoeld voor senioren die zelfstandig willen wonen, soms ook samen met jongeren, maar toch de voordelen van een groep willen gebruiken. In het gebouw waar men samenwoont, wordt er daarom ook een extra ruimte gehuurd of gekocht); zorgvilla’s; kangoeroewoning ( is een combinatie van twee (zelfstandige) woningen of wooneenheden onder één dak). Overigens is er in Nijmegen een groep bezig om een Knarrenhof voor te bereiden.
In Amsterdam zijn ze een tijd geleden begonnen met stadsdorpen te laten ontstaan, stukjes van de stad laten overspannen met een communicatienetwerk zodat mensen makkelijk contact kunnen maken met hun wijkgenoten voor hulp aan en van elkaar, of om eenzaamheid samen aan te pakken. Of er worden afspraken gemaakt om op een centraal punt te koken voor iedereen die daar zin in heeft. Ieder vanuit zijn eigen huis.
GroenLinks (verkiezingsprogramma ’21) stelt voor om meer verpleeghuisplekken te organiseren, passende seniorenwoningen te realiseren en meer voorzieningen voor ouderen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Daarnaast wil GL de ontwikkeling stimuleren van nieuwe en gezamenlijke woonvormen voor alleenstaanden, samengestelde gezinnen of ouderen die zorg nodig hebben. Dat is mooi. Maar het belangrijkste is dat de ouderen zelf, met elkaar, op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden. Mogelijkheden die passend zijn en waardoor het prettig is om er tevreden en erg oud in te kunnen worden.
Wil je verder lezen: