De energietransitie begint hier, in dezelfde omgeving waar mensen wonen, werken en leven. Waar de energie van het verleden vooral het gebied was van grote vervuilende centrales, wordt de energie van de toekomst vooral opgewekt door lokale zonneparken en windmolens.
Niet alleen de opwekking gebeurt lokaal, de parken en molens zijn veelal lokale initiatieven. Burgers, verenigd in lokale energiecoöperaties, organiseren, financieren en beheren zonneparken en windparken door heel Nederland. Ook in Wijchen en Nijmegen. Op de afgelopen thema-avond stelden twee coöperaties zich voort en gingen wij in gesprek met een Gelders GroenLinks statenlid.
Pim de Ridder - Windpower Nijmegen
Windpower Nijmegen is een energiecoöperatie uit Nijmegen. Het heeft nu rond de 1600 leden. De coöperatie werd opgericht in 2016, met als doel om een windpark te realiseren in Nijmegen. Dit park is er in 2017 gekomen onder de supervisie van een apart opgerichte stichting: Wiek II.
In 2017 won de stichting Wiek II een aanbesteding van 17 gemeenten uit de regio, waaronder Wijchen, om deze van duurzame stroom te voorzien. Ze zijn daarop hard aan het werk gegaan om meer duurzame projecten in de regio op te zetten. Dit doen ze via het platform Burgers geven Energie. Een voorbeeld van een project dat nu loopt is het zonnepark de Grift, bij Nijmegen, maar ook in Wijchen zijn er plannen.
Jaap Schoenmaker - Energiecoöperatie Leur
Ook in de gemeente Wijchen leeft een energiecoöperatie: de Energiecoöperatie Leur. Deze vereniging kwam voort uit "Energiek Leur", een initiatief vanuit woonzorgboerderij de Hagert om van Leur een energieneutraal dorp te maken. Nadat het initiatief geld vanuit de provincie had gewonnen werd de energiecoöperatie opgericht om het geld te investeren.
Het eerste project van de coöperatie werd een zonnepark op land van de Hagert. Al snel volgde het tweede- en derde project: een zonnedak op theater het Mozaïek en op sportcentrum de Arcus.
De coöperatie is nu zelfs bezig met een vierde project, onder de codenaam Twee Wijchense Zonnedaken. Hierbij worden er twee nieuwe zonnedaken gerealiseerd: één op wijkcentrum 't Achterom en één op De Suikerberg.
De projecten worden volledig met het geld van de leden gefinancierd. Dit is mogelijk doordat het relatief kleine projecten zijn, en dat de zonnepanelen voor 15 jaar verhuurd worden aan de grond- of gebouwbezitters. Na deze 15 jaar worden de panelen aan hen overgedragen.
Frans Bruning - GroenLinks Gelderland
De laatste gast op deze avond was Frans Bruning, statenlid van Gelderland namens GroenLinks.
De provincie Gelderland heeft recent besloten om 30 miljoen euro per jaar te investeren in het klimaat. Een deel daarvan wordt geïnvesteerd in nieuwe natuur, om zo op natuurlijke wijze CO2 uit de atmosfeer te halen. Een ander deel wordt geïnvesteerd in duurzame projecten door heel Gelderland. De provincie is daarom naarstig op zoek naar lokale initiatieven om in te investeren. Waaronder energiecoöperaties, maar bijvoorbeeld ook zelfvoorzienende wijken.
Daarnaast bevordert de provincie het opstellen van Regionale Energiestrategieën, of RES'en. Bijna elke gemeente in Gelderland heeft er nu een. Hierin leggen de gemeenten vast hoe ze de overstap maken naar duurzame vormen van energie. Ook Wijchen heeft sinds kort een strategie in de vorm van het Energieplan.
Al met al was het een zeer geslaagde en informatieve avond!