De pluim werd uitgereikt tijdens de afsluiting van de campagnemiddag van GroenLinks Gelderland in Wijchen op 4 maart. Charlotte de Roo, lijsttrekker van GroenLinks Gelderland en Henry Tiemessen, fractievoorzitter van GroenLinks Wijchen (en nummer 20 op de kieslijst) reikten de pluim uit aan Frank en Wilma Willems.

Tijdens de uitreiking heeft Frank het inspirerende verhaal vertelt hoe de Sfeer van Willems is ontstaan.

Het begon ruim 28 jaar geleden. Frank en Wilma hadden toen een klein tuindersbedrijf. Ze merkten echter dat ze steeds verder onder druk kwamen te staan. “Dan was je dus alleen maar bezig met het produceren van groenten.”, aldus Frank Willems “Wij werden in een markt gedreven waar het alleen maar meer en meer moest zijn, om maar een schamele boterham te kunnen verdienen. We hadden op een moment 15 hectare grond, en dan nog leverde het te weinig op om van te leven. Toen besloten wij om te stoppen. Wij voelden ons hier niet goed bij.”

Acht jaar geleden zijn Frank en Wilma begonnen met de oogsttuin, omdat ze merkten dat de samenleving zich begon af te vragen waar ons voedsel vandaan komt. Mensen vroegen zich af waarom ons voedsel niet dichterbij geproduceerd kon worden. Frank: “Het was vroeger heel normaal om ons voedsel van dichtbij te halen. Daar zijn wij, met de Sfeer van Willems, opnieuw mee begonnen, maar wel met een modern jasje.”

Niet alleen het groen ligt na aan het hart van de Sfeer van Willems, ook het sociale deel is een speerpunt. Een onderdeel waar juist Wilma sterk in is. “Mensen vinden het leuk om in de tuin bezig te zijn. En wat is er nu makkelijker om over te praten dan over eten en het weer? Twee zaken die in een oogsttuin ruim voorhanden zijn. Dat brengt je bij elkaar. Dan zijn wij allemaal gelijk: of je nu dokter bent of timmerman.”

Als afsluiting hadden Frank en Wilma nog een oproep om meer oogsttuinen te creëren. Ze denken daarbij aan oogsttuinen in wijken, waar bewoners de tuinen onderhouden en de groente en fruit die er groeit zelf oogsten en gebruiken. Ook al is er veel vraag naar, Frank en Wilma breiden de Sfeer van Willems namelijk expres niet uit. “Het kan niet meer, wij hebben maar een hectare. Zo houden wij het overzicht en houden wij de mensen ook bij ons.”.