In december 2020 heeft de gemeenteraad het beleidsplan Natuur en biodiversiteit vastgesteld. In reactie op het beleidsplan heeft GLW vorig jaar een recensie geschreven.
Het speerpunt ecologisch groenbeheerplan is de praktische uitwerking van het beleidsplan met als doel de instandhouding en het verhogen van de biodiversiteit in de gemeente Wijchen. De focus ligt in 2021 op de hoofdstructuren (randwegen), parken en het buitengebied. Dit zijn de grootste groenvoorzieningen waarbij ecologisch groenbeheer eenvoudig in te voeren is. De pilotlocaties monitoren we gedurende een periode van 3 jaar. Na het eerste jaar bespreken we de resultaten van de uitgevoerde doelstellingen en actiepunten en ook de verwachtingen en de reacties. De gemeente heeft gecalculeerd dat het ecologisch groenbeheer een extra kostenpost van 10% oplevert.
GroenLinks Wijchen is verheugd dat de gemeente is gestart met ecologisch groenbeheer en begrijpt dat de aanpassingen binnen de werkorganisatie en de acceptatie door de burgers tijd nodig heeft. We zien echter graag dat de uitvoer van het ecologisch beheer wordt versneld en ook in bredere zin wordt aangepakt. We denken aan de aanpak van de overlast van invasieve exoten, onkruidbestrijding, de overlast ganzen, eikenprocessierupsen en ratten. We zijn tevens van mening dat de groenstroken, waar op dit moment (nog) geen ecologisch beheer plaats vindt, minder vaak (intensief) gemaaid kunnen worden.
Als snel stonden in de Wegwijs reacties te lezen. Sommige burgers vonden dat de wilde bermen een slordig beeld geeft en gras nu eenmaal kort gemaaid dient te worden. Anderen maakten zich zorgen over teken en ander ongedierte in de bermen, maar anderen vertelden dat de gemeente nu eindelijk eens laat zien natuur en biodiversiteit serieus te nemen.