Vorig jaar juni besprak de gemeenteraad de invoering van het plan ‘Donker waar mogelijk, licht waar nodig’ dat minder verlichting in Wijchen beoogt. Ruim een jaar later, op 3 oktober, werd de evaluatie van de eerste pilot in Woezik besproken. GroenLinks Wijchen is nog altijd gecharmeerd van het idee van minder verlichting in de openbare ruimte, maar signaleerde dat dit absoluut niet goed is uitgevoerd en riep op tot een pas op de plaats.

GroenLinks-raadslid Pepijn Oomen citeerde wat hij zelf vorig jaar hierover had gezegd: “Als je het alleen hebt over het uitzetten van lantaarnpalen, dan krijg je pas echt onveilige situaties. Uit de factsheet van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid uit 2018 naar Openbare en voertuigverlichting, blijkt dat het aantal ongelukken met fatale afloop zeker onder voetgangers en fietsers significant meer toeneemt als er geen verlichting is. We hebben hiervoor dus goede reflecterende belijning nodig, kattenogen et cetera. “Maar", constateerde Oomen, “wat heeft het college vervolgens gedaan? Bij de pilot domweg het licht uitgezet.”

“ Als je het alleen hebt over het uitzetten van lantaarnpalen, dan krijg je pas echt onveilige situaties. We hebben goede reflecterende belijning nodig, kattenogen et cetera. Maar wat heeft het college vervolgens gedaan? Bij de pilot domweg het licht uitgezet. ”
Pepijn Oomen Raadslid GroenLinks Wijchen

Gebrekkige communicatie

Ook signaleerde GLW dat communicatie een randvoorwaarde was voor het succes van de pilot. Maar ook dát is fout gegaan, de buurt werd juist helemaal niet gehoord. En toen de eerste klachten uit de buurt kwamen, stelde GroenLinks actuele vragen waar weinig mee werd gedaan.

Oomen: “Intussen zijn we ruim een jaar en een zeer ongelukkige wijk verder getuige de bijna 100 mails die we hebben gekregen. We zijn net als de bewoners van Woezik ongelukkig met de informatieavond. Er werd wel gezegd wat er allemaal fout is gegaan, maar de toon was weinig verzoenend. Wethouder, wilt u vanavond excuses maken aan onze inwoners voor wat er allemaal fout is gegaan?” Hierop bood de wethouder ruiterlijk zijn excuses aan, wat de commissie kon waarderen.

Betere plannen?

Oomen wees ook op de alternatieve plannen die vanuit de Woezik zijn geformuleerd: het flink dimmen van onze openbare verlichting zónder Telemanagement systeem wat in de uitrol ook nog eens stukken goedkoper is. “Dat is het doorrekenen waard. Wij willen het college vragen dit te doen, maar ook dit te laten doen door een onafhankelijk extern deskundige.” De wethouder zegde dit toe.

Ook de andere partijen in de commissie zagen dit wel zitten: er zal bij de raadsvergadering over twee weken een motie komen om zowel het plan van het plan van de gemeente als dat van de wijk goed door te rekenen en te laten toetsen door een externe deskundige.

Galopperen in het donker

Tot de communicatie met de buurt goed is en er meer overeenstemming is gekomen over de uitrol van het verlichtingsplan in de wijk, stelt GroenLinks voor om meer tijd te nemen voor het beleidsplan. Oomen: “Laten we de volgende pilot nu wél helemaal goed doen. Goede communicatie, goede aanpalende maatregelen, gelijkmatige verlichting. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. En galopperen in het donker is gevaarlijk.”