Op donderdag 6 juli werd de perspectiefnota van de gemeente Wijchen vastgesteld. De perspectiefnota is het document waarin het beleid voor 2024 wordt uitgezet (een voorbereiding op de begroting).

GroenLinks Wijchen constateerde dat er afgelopen jaren veel geld overgebleven is. Fractievoorzitter Henry Tiemessen: “Voorzichtig begroten is goed, maar het moet niet ten koste gaan van ons groen, onze leefbaarheid en onze inwoners. Niet in ieder Wijchens huis schijnt de zon.”

GroenLinks diende samen met de andere constructief-progressieve oppositiepartijen PvdA en D66 tien moties in, enkele daarvan werden aangenomen.

In eerste termijn sprak Henry Tiemessen namens de fractie de volgende bijdrage uit:

In tweede termijn bleek dat met het pleidooi voor een hub naar het centrum en het besteden van meer algemene middelen aan ons natuur- en cultuurlandschap het denken bij de Wijchense politiek had aangewakkerd. GroenLinksraadsleden Tiemessen en Oomen kondigden aan dit vuurtje warm te houden. Een motie voor ondersteuning van het Taalcafé werd helaas met technische argumenten tegen niet aangenomen.

Wel werden een tweetal moties van de drie progressieve partijen aangenomen: de “Jan Troost motie” om het beleid van het sociaal domein van onze gemeente altijd te toetsen op de Inclusie agenda en de Regenboogmotie die ervoor zorgt dat de gemeente Wijchen per direct Regenbooggemeente wordt.

Al met al, oordeelde GroenLinks-fractievoorzitter Tiemessen, toch een schamele oogst. “De gemeenteraad van Wijchen is grotendeels behoudend en schrikt terug voor nieuw beleid. En dat is wel hard nodig voor groen, leefbaarheid en bewoners van Wijchen. Kortom, trots kunnen we niet zijn op dit gebrek aan politieke moed.”