De leefbaarheid van mensen, dieren en planten staan door de klimaatverandering direct op het spel. De Nederlander draagt 2,5× zoveel bij aan de klimaatproblemen t.o.v. de gemiddelde wereldburger. De hoogste tijd dat we meer en sneller duurzame energie gaan produceren, gaan besparen op het gebruik van energie en een minder milieubelastende leefwijze gaan aanleren.

De gemeentelijke gedragscode dat ten minste ⅔ van de omwonende burgers voorstander moeten zijn van de mogelijke komst van een energiepark is een reëel obstakel. Weliswaar wordt deze code dit jaar geëvalueerd, maar dat betekent niet bij voorbaat dat deze norm naar beneden zal worden aangepast.

Na langdurig democratisch overleg is het klimaatakkoord afgesloten met alle mogelijke partijen. Vervolgens is op provinciaal, regionaal en lokaal niveau uitvoerig en langdurig gesproken over de noodzaak, de mogelijkheden en de bezwaren. Energietransitie door het opwekken van duurzame warmte en energie en het onderzoek naar grootschalige opslag van energie is noodzakelijk en dient niet te worden uit- of afgesteld.

GroenLinks Wijchen wil dat de gemeente de energietransitie voortvarend aanpakt.