De stemming staakte op een gelijke stand, waardoor de motie is afgewezen. GroenLinks-fractievoorzitter Henry Tiemessen: “Een gemiste kans! Kinderen van Wijchense minima krijgen vanwege de hoge ouderbijdrage niet de begeleiding die ze nodig hebben.”

Wat is er aan de hand? Rond het 2e levensjaar worden peuters door de GGD onderzocht op taal-, motorische- en sociaalemotionele ontwikkeling. Valt een peuter uit op een of meerdere delen uit dan krijgt het een VVE-indicatie. Met een VVE-indicatie kan de peuter terecht op een van de zeven peuterspeelzalen met gespecialiseerd personeel. Het betreft twee dagdelen per week.

Het geval is dat het vooral peuters van ouders met een laag inkomen betreft. Tiemessen: “De extra begeleiding kost de ouders 400 euro per jaar, een onmogelijk bedrag. Deze ouders hebben al genoeg problemen met het betalen van de boodschappen en de energiekosten.”

Wethouder Derks maakte zich daarentegen vooral zorgen over het niet komen opdagen (no show) van de peuters als deze voorziening gratis wordt. Waarop dit vermoeden is gebaseerd, kon hij niet beantwoorden.

De extra kosten van de motie bedraagt voor de gemeente 18.000 euro/jaar en dat kan het probleem niet zijn aangezien in de pot voor het onderwijsachterstandenbeleid nog 230.000 euro beschikbaar is. Tiemessen: “Helaas hebben de VVD en Kernachtig Wijchen laten zien niet begaan te zijn met de Wijchense minima, de financiële drempel voor goedwillende ouders en hun peuters is helaas niet weggenomen. Het verlagen van de kansenongelijkheid en het onderwijsachterstandenbeleid schiet tekort.”