Een aantal omliggende gemeenten zoals Nijmegen en Druten zijn de gemeente Wijchen al lang voor gegaan met een meer natuurvriendelijk maaibeleid. Ook voor de gemeente Wijchen is er op dit gebied veel te halen.

Door een natuurvriendelijker maaibeleid wordt namelijk de biodiversiteit bevordert. De nieuwe regel is maai met beleid, dus minder, later of niet. Onderzoek de natuurwaarde van het maaiveld en de directe omgeving en stem je maaibeleid daar op af. Zorg voor goede afspraken met en binnen het werkorganisatie. Vul de maaikalender niet in voor het hele seizoen, maar doe alleen wat strikt nodig en verantwoord is.

De Wijchense bermen en gemeentelijke grasvelden worden helaas nog met de precisie van een Zwitsers klokwerk gemaaid. Of er wel wat te maaien valt, lijkt niet de belangrijkste opdracht.Bij navraag over het gemeentelijk maaibeleid vertelde de wethouder vorig jaar dat het nogal ingewikkeld was om het maaibeleid aan te passen. De maaischema’s worden voor het hele jaar gemaakt en een aangepast maaischema zou het voor de maaiers een stuk ingewikkelder maken.

Door minder en later te maaien krijgen diverse planten en bloemen meer kans zich te ontwikkelen tot volwassenheid. Dit bevordert de zaad- en wortelvorming, is goed voor het insectenleven en bevordert de biodiversiteit. In de randen van grotere grasvelden bevinden zich schuilplaatsen en nestjes van vogels of holletjes met kleine dieren en insecten. Maai de randen dus niet af, maai later of niet. Zorg ervoor dat de dieren eerst de kwetsbare broed- of voortplantingsperiode kunnen afmaken.Veelvuldig maaien speelt de populatie overlastgevende ganzen in de kaart aangezien (jonge) ganzen bij voorkeur vers, nieuw gras eten.

Gaan de maaikosten bij nieuw maaibeleid naar beneden? Waarschijnlijk niet en zeker niet in het eerste jaar. De winnaars zijn in ieder geval de dieren en planten.