De website van de gemeente geeft aan wat de auditcommissie doet:

"De auditcommissie helpt de raad bij zijn financiële taken en verantwoordelijkheden. De commissie geeft de raad advies en is het aanspreekpunt voor de accountant. De auditcommissie bestaat uit raadsleden en een aantal adviseurs."

In het begin behoorlijk wennen

Namens GroenLinks Wijchen woon ik de vergaderingen van de auditcommissie bij. Dat was in het begin behoorlijk wennen. Je komt terecht in de financiële wereld van de gemeente. Wat is een “perspectiefnota”? Hoe interpreteer ik “budgetoverheveling”? 

Zelden heb ik tijdens een vergaderingen meer afkortingen en ondoorgrondelijke termen gehoord dan bij auditcommissievergaderingen. Bado. WNT. Wta. Vio. VGBA. P&C (nee, niet Peek & Cloppenburg). En dat is slechts een greep. Maar het went. En dan wordt het best leuk. 

Je merkt dat ook andere commissieleden soms een beetje wezenloos voor zich uit staren bij weer een dia die voor een accountant klinkt als een klok, maar voor zijn toehoorders abracadabra is. Een ontnuchterende vraag wordt dan gewaardeerd. En er valt ook altijd wel wat te lachen, ondanks de serieuze rol die de commissie heeft.

Overbelasting van accountants

Een kwestie die op dit moment bij veel gemeentes speelt, is de overbelasting van goede externe accountants die de boeken van de gemeente controleren. Hierdoor ontstaan er spanningen tussen de mensen van de verschillende partijen die moeten samenwerken. De deadlines die gehaald moeten worden zijn nagenoeg heilig. De auditcommissie wordt van dergelijke situaties op de hoogte gesteld en kan in het uiterste geval een rol pakken om een mogelijk conflict te voorkomen. 

Want ook al lijkt het tegenwoordig vaak vooral om de cijfertjes te gaan: ook de boekhouding van de gemeente blijft mensenwerk en is gebaat bij goede samenwerking.