Twee weken eerder werd al in commissieverband de uitvoering van het beleidsplan besproken. Alle partijen kwamen tot dezelfde conclusie: het idee is goed, maar de uitvoering heeft ronduit te wensen overgelaten. Op uitnodiging van het college zijn de fracties intussen samen met bewoners van Woezik de wijk ingegaan en hebben zij de ervaringsstraten bekeken. GLW-raadslid Pepijn Oomen: “Hoewel ik dit wel eerder te fiets had gedaan, is het toch wel anders om dit te voet te ervaren. Het was een eyeopener – hoewel je daar niet echt van kunt spreken als je met je open wijd ogen zo verrekkes weinig kunt zien.”
Pas op de plaats
Voor GroenLinks Wijchen – en voor de rest van de raad – was het dus tijd voor een grondige beoordeling van het huidige beheerplan door een onafhankelijk extern lichtdeskundige. Tot die tijd kan het licht weer aan op de plekken waar de pilot afgelopen is. Oomen: “Dan heeft het college de gelegenheid om de communicatie te herstellen en alle alternatieven door te rekenen en ons te informeren wat de meerwaarde nou is van het Telemanagementsysteem.”
Het licht zien
De wethouder pakte de handschoen op maar vroeg zich wel af wat de raad bedoelde met “een minimale helderheid”, wat per wijk kan verschillen en een subjectieve beleving is. Raadslid Oomen legde hem uit dat de raad nu juist wil dat er meer objectiveerbare criteria liggen onder het beleidsplan: “Werk met een lichtplan c.q. lichtberekeningen. Dan is het objectief toetsbaar wat je doet en voorkom je dat het licht opnieuw lukraak uitgezet wordt.”
GroenLinks Wijchen hoopt dat het college het licht nu gezien heeft. We zullen – met de bewoners – in de gaten houden dat het beleidsplan goed wordt uitgevoerd, zodat straatverlichting op een verantwoorde manier uit kan en het donker wordt waar dit mogelijk is.