Op 30 januari 2020 stemde de raad voor het aannemen van de startnotitie RES Arnhem-Nijmegen. In de notitie staat o.a. de routekaart om via regionale afspraken te komen tot grootschalige winning van duurzame energie via wind en zon.

Tegelijkertijd legt het college de laatste hand aan de beslisnota Visie op zonne-energie Druten Wijchen. In deze nota staat het beleid, de kansen en mogelijkheden voor grootschalige zonne-energie voor de gemeente Wijchen (circa 30 hectare zonneparken tot 2023) beschreven. Er staat in de nota ook een landschapskaart, die de mogelijkheden voor zonneparken laten zien op basis van criteria over de landschappelijke inpassing en kwaliteitsverbetering.

De energietransitie (de overgang naar het gebruik van duurzame energie) is natuurlijk niet alleen een gemeentelijke aangelegenheid. Het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie is de uitwerking van de internationale klimaatafspraken van Parijs 2015. De ambitie is om met elkaar de CO₂-uitstoot in 2030 te verminderen met de helft ten opzichte van 1990. De provincie Gelderland heeft de ambitie naar boven toe bijgesteld tot 55% CO₂-reductie in 2030.

Een van de afspraken is dat 30 energieregio’s (waaronder de regio Arnhem-Nijmegen) in Nederland onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. Maar ook welke warmtebronnen te gebruiken zijn zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen. Waar in de regio ruimte is en/of deze plekken maatschappelijk gezien acceptabel en financieel haalbaar zijn. Het programma RES wordt ondersteund door professionele bureaus.

Per regio is een opgave voor CO₂-reductie vastgesteld. Om de reductie te realiseren wordt per regio een energiemix (energievraag en energiebronnen anno 2030) opgesteld. De daaruit volgende opgave (afstemming van energievraag en -aanbod) geformuleerd.

De opgave is uitwerkt in een drietal ontwerpen per regio. Deze ontwerpen bestaan uit bouwstenen zoals landschapselementen, infrastructuur, rivieren, stedelijke- en buitengebieden en denkrichtingen zoals meer klein- of grootschalige aanpak van energieparken of zonnevelden, meer centrale -of versnipperde inrichtingen. Door de regionale verschillen in bouwstenen heeft elke regio zijn eigen specifieke ontwerpen.

Stakeholders (burgers en zakelijke belanghebbenden) worden uitgenodigd om in zogenaamde etalages hun voorkeuren over de ontwerpen van hun regio via afwegingscriteria uit te spreken. De voorkeuren vanuit de regionale etalages worden verzameld en ingepast in het totaal overzicht.

Voor 1 juni 2020 wordt het concept RES aangeboden aan de gemeentelijke colleges en Gedeputeerde Staten voor verdere afstemming.