In december verschijnt er een publieksversie van het kompas in de vorm van een tijdschrift en een film. De gemeente ontving complimenten van alle politieke partijen voor het doorlopen proces en voor het document zelf, maar dat wil niet zeggen dat elke partij het met de door B en W gemaakte keuzes eens was.

Op grond van alle inbreng beschrijft het kompas zes speerpunten, die de komende jaren richting en focus geven aan het beleid:

  1. Voldoende woningen voor inwoners in elke levensfase;
  2. Aantrekkelijke groene wijken en kernen met goede voorzieningen en bereikbaarheid;
  3. Iedereen aan het werk. Bij het vestigen van bedrijven geldt kwaliteit boven kwantiteit;
  4. Een sterke, gezonde en sociale samenleving met oog voor mentale en fysieke gezondheid, preventie, maatwerk en zorg dichtbij huis;
  5. Energieneutrale en fossielvrije toekomst;
  6. Krachtige samenwerking tussen gemeente(n), inwoners, ondernemers en partners.

De gemeente heeft voor elk speerpunt twee scenario’s opgesteld, waarbij er telkens één scenario is gekozen. Tijdens de raadsvergadering schaarden alle coalitiepartijen en Wijchen Lokaal zich achter de door het college van B en W gemaakte keuzes. De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks Wijchen (GLW) en D’66 dienden bij de speerpunten 2, 4 en 5 gezamenlijk een tekstwijziging (amendement) voor een andere keuze in. Zij maakten zich hard voor het eerst verduurzamen en vergroenen van kwetsbare wijken; het opkomen voor kwetsbare inwoners en voor een extra stap van de gemeente voor die energieneutrale toekomst. Uiteindelijk werd er gestemd over de beslisnota om het Strategisch Kompas zonder deze wijzigingen op te nemen. Alle partijen, behalve GLW, stemden voor. GLW stemde tegen met de volgende stemverklaring van Pepijn Oomen: GLW vond het proces prima, maar merkte op dat de Wijchenaren meer ambities hebben getoond, dan we in dit stuk terugzien!