De vragen gingen over de stand van zaken omtrent de ambities en voornemens rondom toerisme, zoals uiteengezet in de Toeristische visie 2020-2030. Dit visiestuk is in 2020 door de vorige gemeenteraad vastgesteld.

In de Toeristische visie is te lezen dat lusten en lasten in balans moeten zijn. Daarmee wordt bedoeld dat naast de lusten van toeristisch bezoek en de bewustwording ervan, de lasten zichtbaar beperkt blijven tot een aanvaardbaar minimum.

De ambities volgens de Toeristische visie in 2030 zijn:

  • Groei van het aantal toeristische overnachtingen met 20%
  • Groei van het aantal banen in de vrijetijdseconomie met 20%
  • Groei van de toeristische bestedingen met 20%
  • Een aandeel duurzame (energieneutrale) toeristische ondernemingen van 50%

Het binnenhalen van meer toeristen is echter geen doel op zich, maar een middel voor onder meer:

  • het verwezenlijken van de duurzaamheidsambities;
  • het vergroten van de leefbaarheid;
  • een impuls geven voor het behoud van en het investeren in natuurlijke waarden alsook in het culturele en cultuurhistorische aanbod.

Het is inmiddels 2023. GroenLinks Wijchen wil graag weten hoe het er op dit moment met de ambities en de voornemens voor staat.

Deze vragen hebben wij aan het college gesteld:

  1. Hoe hebben de toeristische ambities, uitgedrukt in percentages, zich vanaf 2020 ontwikkeld? Wat was het aantal toeristische overnachtingen in 2020 en in 2022?
  2. Er is onduidelijkheid in de media over de berekeningswijze van het aantal toeristische overnachtingen. Om hoeveel extra toeristische overnachtingen per jaar gaat het bij een groei van 20% en hoe is dat berekend? En met welke bezettingsgraad van de overnachtingscapaciteit wordt dit berekend?
  3. Wat zijn de verwachtingen van de ambities voor 2026? Met welke overnachtingscapaciteit wordt dan rekening gehouden?
  4. Wanneer zijn, rekening houdend met het grote aantal toeristische initiatieven, de in de visie verwoorde toeristische ambities naar verwachting gerealiseerd?
  5. Wat zijn de toeristische duurzaamheidsambities en op welke wijze is/wordt hieraan gewerkt?
  6. Hoe worden de lasten en de lusten van de toenemende recreatie en toerisme voor de inwoners van Alverna in balans gehouden en welke maatregelen worden getroffen om de lasten tot een minimum te beperken?
  7. Wat wordt onder natuurlijke waarden verstaan?
  8. Wat is het plan voor het behouden van en investeren in natuurlijke waarden en het culturele en cultuurhistorische aanbod? Wat is daarvan al zichtbaar?
  9. Is het college bereid om de raad twee- of driejaarlijks te informeren over de voortgang in de vastgestelde ambities van toerisme en recreatie?