Steeds maar wachten. Ruim een half jaar wachten op het intakegesprek is geen uitzondering, vervolgens op een diagnose en dan kom je ook nog eens op een wachtlijst te staan voor de behandeling. Tijdens al die wachttijden bestaat de kans dat de problemen voor de jeugdige, maar ook voor het gezin, erger worden.
De gemeenten zijn sinds een aantal jaren verantwoordelijk voor de uitvoering en organisatie van de jeugdzorg en ontvangen hiervoor landelijke middelen. In Wijchen maakt een op de elf jeugdigen gebruik van jeugdzorg. Wij willen de jeugd tot 18 jaar tijdens die moeilijke periode een steuntje in de rug bieden.
Project Wachtverzachter
Als je problemen hebt, je terugtrekt, eenzaam bent, is het fijn om contact te hebben met iemand die weet wat dat wachten met je doet. Die naar je luistert en er voor je is tijdens die wachttijden. Dat is wat een ervaringsdeskundige van bijvoorbeeld het project Wachtverzachter voor je doet.
In een aantal plaatsen voelen gemeenten zich verantwoordelijk voor die wachttijdondersteuning en trekken hiervoor de portemonnee. Dat zien we bijvoorbeeld in Kampen, Lelystad, Eindhoven en Utrecht.
Tijdens de raadsvergadering herkennen de woordvoerders van de andere fracties het probleem. Ook voelen ze de pijn, maar ze zien hierbij geen rol van de gemeente. Ze vinden een taak van de GGZ-aanbieders.
Gemiste kans
Onze fractievoorzitter Tiemessen concludeert: “Ik voel de nodige empathie, maar ik vind dat het wel een beetje krokodillentranen zijn. Het is zeer uitvoerbaar. Er zijn voldoende gemotiveerde vrijwilligers. Wat een gemiste kans. Ik doe een dringende oproep voor die jeugdigen en ook voor de mensen die dit werk als vrijwilliger doen. Mensen die mogelijk zelf een verleden hebben in de jeugdzorg. Deze kans laten we liggen.” De motie werd door de coalitiepartijen en Wijchen lokaal weggestemd.