Op 4 oktober verscheen in een lokaal weekblad een verontrustend artikel met de kop: ‘Wijchen heeft de op één na ongezondste lucht van Gelderland’. Dit nieuws is allesbehalve iets om trots op te zijn en roept om actie.
In Nederland overlijden jaarlijks 12.000 mensen vroegtijdig door ongezonde lucht. Daarnaast is luchtvervuiling de oorzaak van het ontstaan van astma bij één op de vijf kinderen. Astma is de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen. Dit probleem is des te zorgwekkender in het licht van de recente bevindingen over de luchtkwaliteit in Wijchen.
Volgens het artikel wordt de veilige norm voor luchtkwaliteit, zoals vastgesteld door het Longfonds, in de gemeente Wijchen maar liefst 81 dagen per jaar overschreden. Dit betekent dat inwoners meer dan 11 weken per jaar blootgesteld worden aan ongezonde lucht. Dit staat in schril contrast met de initiatieven die de gemeente heeft genomen om de gezondheid van haar inwoners te bevorderen, zoals het programma Wijchen Gezond.
De voornaamste bronnen van fijnstof in Wijchen zijn verkeer en houtstook. Daarnaast wijst een rapport van de GGD over luchtkwaliteit en gezondheid in Overijssel en Gelderland (2021) ook op de rol van de lokale industrie. Verder is bekend dat stikstof uit dierhouderij een bron is van stikstof.
Locaties met de hoogste concentraties fijnstof, volgens het RIVM en atlasleefomgeving.nl, bevinden zich voornamelijk langs de snelwegen A50, A326 en A73, maar ook langs verbindingswegen zoals de Graafseweg, Schoenaker en Drutenseweg. Binnen de bebouwde kom liggen de concentraties vaak boven de veilige norm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die is vastgesteld op 10 microgram per kubieke meter lucht.
Onze schriftelijke vragen
Naar aanleiding van het bovenstaande hebben wij de volgende vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Wijchen:
- Is het college van plan om de luchtkwaliteit in de gemeente Wijchen te verbeteren?
- Ziet het college tevens mogelijkheden voor een meer regionale of provinciale aanpak tegen luchtvervuiling?
- Wat zijn de doelen die het college gaat stellen om de luchtkwaliteit te verbeteren en op welke termijn wil het deze doelen realiseren? Overweegt het college bijvoorbeeld om aan te sluiten bij het gesubsidieerde programma “Schone Lucht Akkoord” (SLA)?
- Gaat het college inwoners en bedrijven informeren en/of adviseren tijdens periodes van slechte luchtkwaliteit bijvoorbeeld via de campagne van MilieuCentraal over bewust stoken en Stookalert?