Het gemeentelijk bos rondom de Wijchense berg is een uitloper van het Vennengebied en is grotendeels een Groene Ontwikkelingszone (GO). Een klein deel behoort tot het Gelders Natuur Netwerk (GNN). Het gebied is dus het beschermen waard.

Benieuwd naar de ingediende schriftelijke vragen? Je kan ze hier vinden, via het informatiesysteem van de Wijchense gemeenteraad.

In zeer slechte staat

Het gebied verkeert in zeer slechte staat. Zo is de afdeklaag van de skiberg aangetast, zodat het afval in de voormalige vuilnisbelt aan de elementen, en de natuur, blootgesteld wordt.

Ook het Alvernese bos zelf en de begroeiing op de berg verkeren in zeer slechte staat. Veel bomen en planten zijn ziek of dood, waardoor er grote gaten in het bos en op de hellingen ontstaan.

De ondergroei bestaat voornamelijk uit bramen en brandnetels. Belangrijke oorzaken hiervan zijn de stikstofdepositie door het verkeer en de drijfmest op de omliggende weilanden.

Het bos wordt daarbovenop intensief gebruikt door wandelaars (met loslopende honden), groepen mountainbikers en motorcrossers. Deze bezoekers maken diepe sporen in de hellingen.

Klimaatverandering, zoals extreem natte periodes in de winter en langdurige droogte in de zomers, speelt uiteraard ook een belangrijke rol.

Aantasting door fiets- en motorcrossers

Op de Wijchense berg is een wirwar van paden met schansen en obstakels aangelegd door fietscrossers. Dit heeft, in combinatie met motorcrossers en erosie, geleid tot diepe sleuven en aantasting van de afdeklaag van de berg. Daarnaast worden bomen gesnoeid of gekapt om de bestaande fietscrosspaden open te houden en nieuwe paden vrij te maken en te ontwikkelen.

Motorcross is niet toegestaan in het gebied. Wij hebben eerder mondelinge vragen gesteld over de aanwezigheid van motorcrossers in het gebied. De controle door speciale boa's laat helaas te wensen over vanwege een tekort aan personeel en het grote gebied waar toezicht op gehouden dient te worden.

Geen actief beheer door de gemeente

Er is geen actief beheer door de gemeente in het bos en op de Wijchense berg. Het “beheer” valt daardoor in de praktijk in handen van de mountainbikevereniging. Belemmerende bomen die over de paden hangen worden, met medeweten van de gemeente, door de vereniging verwijderd.

Onderzoek door de gemeente

De gemeente is op de hoogte van de slechte staat van het gebied. Het is gestart met een onderzoek naar het huidige gebruik van de berg en het omliggende bosgebied, en of dat past op wat er op dit moment is toegestaan. Pas daarna brengt de gemeente in kaart wat er aan de (ski)berg moet gebeuren en wat de daaraan verbonden kosten zijn.

Dit kan anders

Wij vinden dat dit anders kan.

Allereerst door de staat van de Wijchense berg eerst goed in kaart te brengen en daarna te voldoen aan de normen (bodem, milieu en groen). Op basis hiervan kan de gemeente beoordelen of het huidig gebruik past bij de huidige staat van de Wijchense berg en bij de geldende normen voor bodem, milieu en groen.

Daarnaast vinden wij dat er maatregelen moeten worden genomen om verdere erosie en schade aan de deklaag van de berg te voorkomen.

Over het algemeen moeten er maatregelen komen om verdere aantasting van het Alvernese bos, de berg en het leefgebied van dieren en planten te voorkomen. Bijvoorbeeld door concrete maatregelen te nemen om motorcrossers te weren uit het gebied, of vergunningen voor fietscrosswedstrijden strenger te beoordelen.