Lees de volledige spreektekst van Henry hieronder:

"Voorzitter, de fractie van GroenLinks Wijchen zou zichzelf niet zijn als we deze beschouwing niet zouden beginnen met complimenten waar ze verdiend zijn! We complimenteren het college en de ambtenaren van onze gemeente met het enorme werk dat weer verricht is voor de jaarrekening en perspectiefnota.

"Het college schuwt ondanks de onzekere tijden de grote projecten niet zodat we als Wijchen niet stil komen te liggen: we gaan zorgen voor een nieuw zwembad (helaas wel zonder ligweide om te zonnebaden). We gaan zorgen voor de verduurzaming van het Mozaïek, er komt een AZC onder eigen regie, een TussenThuis huis voor opvang voor statushouders, het sloopwerk van het oude gemeentehuis is bijna afgerond zodat gebouwd kan gaan worden en natuurlijk een nieuwe visie op wind en zon. Het is tijd om aan de slag te gaan met de lokale energie strategie. Overigens past hier nog een mooi complimentje voor het College omdat het eindelijk met Floor in gesprek is gegaan over de verschillen van inzicht in plaats van in het juridische traject te blijven hangen.

"Zoals gezegd doen we dit allemaal onder een ingewikkeld gesternte met een nieuwe extreem rechtse regering (of rechts-radicale regering zoals we dat van de nieuwe Kamervoorzitter eufemistisch moeten noemen). De uitwerking van het hoofdlijnenakkoord zal ook voor de gemeenten en de lokale democratie de nodige hoofdbrekens veroorzaken. Dat geldt ook voor onze gemeente. GLW vraagt om continue aandacht voor de democratische dialoog in onze gemeente. Probeer de verschillen tussen elkaar te overwinnen door met elkaar in gesprek te gaan en te blijven en de verschillen niet verder uit te diepen voor louter eigen gewin. Niet wegkijken maar leiding en regie nemen en houden over onderwerpen als vrijheid, inclusiviteit, wonen en werken, betaalbare zorg voor iedereen, klimaat, mobiliteit en zeker over natuur en biodiversiteit.

"Het hoofdlijnenakkoord heeft ook gevolgen voor de Financiën. Hoopten we vorig jaar nog dat het ravijn van 2026 nog wel mee zou vallen, dankzij het kabinet Wilders wordt het ravijn juist verder verdiept. We hebben nu een positieve begroting en doen een aanslag op reserves door de tegenvallers, maar het is nog moeilijk te zien hoe diep uiteindelijk het ravijn zal blijken te zijn. In tegenstelling tot de VVD kiest GroenLinks Wijchen niet voor bezuinigingen. Als je als gemeente bezuinigt, raak je iedereen hard en haal je het cement uit de samenleving. En voorzitter, bezuinigingen zijn helemaal niet nodig, zo hebben we laten uitrekenen dat als we de OZB zouden laten verhogen tot het niveau van een van onze buurgemeenten, dit de gemeente 13,9 miljoen euro zou opbrengen! Voorzitter, wat ons betreft hoeven we lang niet zo ver te gaan, maar het toont dat er in Wijchen in het verleden steeds de keuze is gemaakt om de lasten voor de rijkste Wijchenaren en de grote bedrijven laag te houden. En dit geldt natuurlijk ook niet alleen voor het extreem lage OZB-percentage maar ook voor de niet-bestaande parkeertarieven. We subsidiëren met het betalen van de parkeerplaatsen vanuit onze gemeentekas – zodat het gratis is voor de gebruiker – vooral de rijke Wijchenaar en de rijke bezoeker. En dit allemaal gaat hoe dan ook ten koste van de armere Wijchenaar, ten koste van zorg, cultuur, verenigingsleven en vrijwilligerswerk, sport en bewegen, inclusiviteit, natuur en groen. Daarom willen we het College en de Raad met klem vragen om niet te gemakkelijk in de bezuinigingsreflex te schieten en te kijken wat er aan de andere kant mogelijk is. Dát is de echte uitdaging die we voor ons hebben liggen in de begroting van 2025.

"Voorzitter, dit gezegd hebbende zien we ook voor de komende begroting nog genoeg ruimte voor meer groen, natuur en sociaal beleid. Met betrekking tot het groene beleid hopen we dat het college er nog een tandje bij kan zetten. Het Wijchens Groen, het buitengebied, natuur en biodiversiteit staan met lettertype 8 op de een na laatste pagina van de agenda. GLW heeft grote zorgen over de staat van Wijchen bossen en het buitengebied. Gerichte, samenhangende aandacht over het buitengebied ontbreekt en wordt louter economisch benaderd. GLW roept het college op een dialoog te organiseren over de inrichting en toekomst van het buitengebied met alle betrokkenen zoals de grondeigenaren, natuurorganisaties, recreatieondernemers, agrariërs, waterschappen en natuurlijk vooral met de bewoners. Een dialoog over alle, ook de lastige, onderwerpen als de beperkte ruimte, de stikstofproblematiek, duurzame landbouw, natuur en biodiversiteit, woningbouw, grootschalige opwek van duurzame energie leefbaarheid. Ik herinner u aan de recente, stevige discussies over de visie over zoekgebied voor windmolens.

"De balans tussen leefbaarheid, natuur en cultuur met recreatie en toerisme op Alverna staat al geruime tijd onder druk. De veelheid aan recreatieve initiatieven op Alverna leiden al jaren tot grote zorgen en onrust over de leefbaarheid bij de inwoners van Alverna. Ik herinner me de vragen aan de lijsttrekkers nog tijdens een debat op Alverna op uitnodiging van de dorpsraad Alverna in de aanloop van de gemeentelijke verkiezingen 2022. Een van de uitkomsten toen was de latere motie om de initiatieven Alverna integraal en in samenhang te gaan benaderen. De motie Alverna als trekpleister ligt in het verlengde hiervan. De indieners willen via een onderzoek weten hoe alle initiatieven op Alverna samen zich verhouden tot de toeristische visie 2020-2030. Concreet vragen de indieners naar een samenhangend inzicht in de balans tussen de lusten van de recreant en de lasten die door dit bezoek door de omgeving wordt ervaren. De raad kunnen de uitkomsten van het onderzoek gebruiken in de overwegingen voorafgaande aan de definitieve besluitvorming.

"Op het gebied van jeugdzorg zien wij twee problemen die om aandacht vragen. De eerste gaat over het inzicht in de lengte van de wachtlijsten bij de verschillende zorgverleners en de tweede over de negatieve gevolgen van de lange wachttijden voor de jeugdigen en hun gezin. De indieners bieden over beide onderwerpen een motie aan. Volgens de laatste gegevens maakt 1 op 11 van de Wijchense jeugd gebruik van jeugdzorg. Dit zijn dus heel veel jongeren. We weten ook dat de wachtlijsten bij sommige soorten zorgverlening met name bij GGZ-zorg enorm lang zijn. De verwijzing naar jeugdzorghulpverlening loopt via verschillende lijnen. Maar weten we eigenlijk hoeveel Wijchense jeugdigen op een wachtlijst staan en hoe staat de lengte van de wachtlijsten? We willen via een onderzoek graag weten hoe het ervoor staat. In sommige gemeenten gebeurt dit bijvoorbeeld via instrumenten als een permanente monitor of een meldlijn jeugdzorg voor jeugdigen en hun ouders.

"De motie “Wachttijdondersteuning Jeugdzorg” doet een oproep te onderzoeken hoe de negatieve gevolgen van de lange wachtlijsten kan worden verminderd en verzacht. In sommige gemeenten wordt tijdens de vervelende wachttijd de hulp van ervaringsdeskundigen ingezet. Deze deskundigen bieden een luisterend oor. De jeugdige voelt zich meer gehoord en gezien, serieus genomen en het helpt om meer grip over de situatie te krijgen.

"We kunnen met zijn allen de schouders eronder zetten om ervoor te zorgen dat minder inkomsten van het Rijk niet leiden tot een kaalslag onder de Wijchense voorzieningen, natuur en minima. En laten we dat zo doen, dat de sterkste schouders ook de zwaarste lasten dragen.

"Dank, dank, dank."