Lees hieronder de bijdrage van Oomen in de raadsvergadering:

Voorzitter, onze fractie wil beginnen met het college een groot compliment uit te delen voor de bestuurlijke moed en de daadkracht waarmee wij als Wijchen laten zien dat wij ook in tijden van tegenstand ons steentje bijdragen aan een humanitaire opvang van mensen die niet meer kunnen blijven op de plek waar ze het liefst zouden willen blijven. Dat is altijd een groot persoonlijk menselijk drama en dat kunnen we zoveel mogelijk verzachten met een warm welkom in Wijchen. 

We zien momenteel helaas een escalatie van geweld in de wereld, die opnieuw zal leiden tot een stroom van vluchtelingen en ontheemden. Dat zijn mensen zoals u en ik, die van het ene op het andere moment uit hun huizen zijn gejaagd, zonder dat zij daar enige aanleiding toe gaven. GroenLinks vindt dat we de morele plicht hebben om die mensen te helpen, voor zover we dat binnen redelijke grenzen kunnen. Die kans hebben we nu. We zijn daarmee een voorbeeld voor andere gemeenten, en misschien dat sommige mensen in Den Haag er ook een lichtpuntje in zien.

Twee weken geleden hebben we in de commissievergadering gedebatteerd over de financiering van het azc in Wijchen. Wij kijken daar positief op terug. Het debat was inhoudelijk en standpunten werden, al dan niet voorzichtig, door de verschillende partijen geuit. Ook het college droeg bij aan een zinvolle bijeenkomst, door de gestelde vragen adequaat en zo volledig mogelijk te beantwoorden. Op basis van de uitgewisselde informatie zijn de afgelopen dagen door verschillende fracties moties opgesteld, die de plannen kunnen verbeteren. En vanavond nemen we een besluit over de beslisnota, én over die moties, als de beslisnota wordt aangenomen.

Voorzitter, waarom deze lange introductie? Nou, we hebben het over nogal wat. Alleen al de komst van een azc heeft een grote impact op de Wijchense samenleving. Niet alleen wat betreft de beeldvorming, maar ook concreet op omwonenden en overige Wijchens inwoners. En dan willen we het ook nog eens zelf gaan financieren en laten bouwen. 

Een dergelijk plan vraagt om een groot draagvlak, een gezamenlijke verantwoordelijkheid en zorgvuldige besluitvorming. Die aanpak hebben we twee weken geleden ingezet, en we hopen die vanavond voort te zetten. 

Daarom komt GroenLinks Wijchen met een motie om de raad invloed te laten uitoefenen op de overeenkomsten die de gemeente aangaat met het COA, vóórdat deze overeenkomsten getekend worden. 

We willen als raad sámen met het college sturen op wat er wordt gerealiseerd in Wijchen. Het is voor ons van groot belang om naar de samenleving toe maar ook naar het college toe uit te stralen dat we ons daar gezamenlijk voor verantwoordelijk voelen. Daarbij onderkennen we dat het college hier aan het stuur staat; maar wij willen als raad ook graag op de bijrijdersstoel zitten om te kijken waarheen we sturen. Zo kunnen we als raad en college gezamenlijk verantwoording afleggen aan onze inwoners, en kunnen zij ons achteraf aanspreken op de wijze waarop we dit uitdagende project in de steigers hebben gezet. Daar hebben zij recht op.

Kortom voorzitter, GroenLinks Wijchen steunt de beslisnota. We achten de – met name financiële – risico’s aanvaardbaar, zeker in het licht van de kansen die de het voorstel biedt: meer grip op het traject en een snellere realisatie. Er zijn natuurlijk ook een heleboel punten die we alvast mee kunnen geven waarover we wensen dat het College goede afspraken maakt met het COA. Ik noem hier even de wijze van inning van de huurprijs en of de meeropbrengsten ten goede komen aan de Wijchense samenleving. Aan het college in dit kader de specifieke vraag of meeropbrengsten ook ten goede zouden kunnen komen aan een optimale integratie van de asielzoekers in Wijchen: daar zouden de asielzoekers én de Wijchense samenleving van profiteren. Of is dit al op een andere manier geregeld?

Onze collega’s dienen voor deze en andere vragen moties in die wij mee indienen.

Voorzitter, ten aanzien van wat we met het gebouw gaan doen na tien jaar hebben we ook nog specifieke wensen mee te geven. Zoals nu voorzien, wordt het gebouw na uiterlijk 10 jaar gebruik ontmanteld. Er wordt immers een tijdelijke vergunning aangevraagd. Zou het college niet willen onderzoeken of het gebouw na de 10 jaar nog een langer leven beschoren kan krijgen, eventueel op een andere plek? Daarvoor dienen we met K8W een motie mee in.

Voorzitter, we hopen dat het college begrip heeft voor onze wens om samen met het college verantwoordelijkheid te willen dragen voor deze ontwikkeling en dat we als raad met het college mee kunnen kijken over de overeenkomsten die zullen worden gesloten. We zien de mogelijkheid tot het uiten van wensen en bedenkingen graag tegemoet.