In april vorig jaar is er een amendement aangenomen in de raad om te onderzoeken of bewindvoering door de gemeente opgepakt kan worden, in plaats van door private partijen. De gemeente heeft daarop onderzoek gedaan en navraag gedaan bij andere gemeenten, zoals bij Arnhem, Gennep en Nijmegen, die dit al eerder hadden onderzocht.

Uit dat onderzoek is gebleken dat bewindvoering in eigen beheer uitvoeren minstens even duur zal zijn als bewindvoering door private partijen, zoals nu het geval is. Daarbovenop komen extra opstartkosten die gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld voor opleidingen van medewerkers en voor de aanschaf van systemen.

Daarnaast kleven er juridische risico's aan: private bewindvoerders kunnen de gemeente aanklagen vanwege oneerlijke concurrentie, en de kans is relatief groot dat ze door de rechter in het gelijk worden gesteld.

Alternatief: Een convenant tussen gemeente en bewindvoerders

Als alternatief voor bewindvoering in eigen beheer stelde de gemeente in een beslisnota voor om een convenant op te stellen tussen de gemeente en de private bewindvoerders.

In dit convenant kunnen regels opgenomen worden opgenomen over bijvoorbeeld de overdracht naar schuldhulpverlening, of over het bevorderen van de uitstroom uit de bewindvoering.

Volgens de gemeente is het grootste nadeel van een convenant dat de bewindvoerders niet kunnen worden verplicht om aan het convenant te voldoen. Wel kan de gemeente besluiten om de samenwerking te stoppen met bewindvoerders die zich niet aan het convenant houden, of het weigeren te ondertekenen.

Een motie: Routekaart Financiële Zorgen

Als reactie op het voorstel hebben de PvdA en het CDA een motie ingediend om, naast het voorgestelde convenant, te gaan werken met de routekaart Financiële Zorgen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). 

Een tweede punt in de motie is om samen met ervaringsdeskundigen (jongeren die zelf te maken hebben gehad met problematische schulden) een programma te ontwikkelen over geldzaken en geldzorgen met als doel het taboe van niet kunnen omgaan met geld te verkleinen.

Onze mening

Over de beslisnota

Wij snappen de door de gemeente aangedragen argumenten om bewindvoering niet in eigen beheer te nemen.

Wij hebben tijdens de commissievergadering echter wel vragen gesteld, en onze zorgen gedeeld, over met name het convenant. In antwoord op de vragen stelde de wethouder dat het convenant niet vrijblijvend is, maar wel juridisch bindend, echter zonder sancties. De gemeente werkt met vaste bewindvoerders die belang hebben om hun werkzaamheden zorgvuldig en bekwaam uit te voeren.

Over de ingediende motie

We hebben, net als de indieners van de motie, zorgen over het groeiend aantal jongeren met schulden en zijn benieuwd hoe de wethouder nadenkt over het tweede punt in de motie.

Voor zover begrepen was  de Werkorganisatie Druten-Wijchen niet bekend met de routekaart die de indieners voorstellen. We zijn benieuwd maar de reactie van de wethouder en willen ook graag weten wat dit betekent voor het convenant.