In de vorige eeuwen was het gebruikelijk dat de inwoners en bedrijven van een (lokale) gemeenschap hun afval op een gezamenlijke locatie dicht bij de bebouwing stortten. 

Dit geldt ook voor de voormalige stortplaats Alverna, beter bekend als de Wijchense Berg. Hoewel deze stortplaats al lang is gesloten, maken omwonenden zich nog steeds zorgen over het aard van het gestorte afval, de kwaliteit van de bodem en het grondwater door mogelijke vervuiling.

Sommige bewoners pompen grondwater op voor gebruik in hun tuinen en voor hun dieren. Na de sluiting van de stortplaats werden op verschillende plekken buizen geplaatst voor grondwatermonstering, maar een aantal van deze buizen is inmiddels niet meer bruikbaar, waardoor het lastig is geworden de waterkwaliteit te monitoren.

Inwoners van Alverna maken zich daarnaast zorgen over de deklaag van de berg, die door erosie steeds verder achteruitgaat. Dit komt door het kappen van bomen en het gebruik van de berg als crossterrein.

Per 1 januari 2024 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de voormalige stortplaatsen binnen hun gemeentegrenzen¹.

In de beantwoording van vragen vanuit de gemeenteraad (24 mei 2024) en artikelen in de media, heeft de wethouder onlangs een onderzoek aangekondigd. Dit onderzoek zal zich richten op het beheer, de kwaliteit van de deklaag en het gebruik van de berg.

Onze schriftelijke vragen

Naar aanleiding van het bovenstaande hebben wij de volgende schriftelijke vragen gesteld aan het college:

  1. Hoeveel voormalige stortplaatsen heeft de gemeente Wijchen?
  2. Voldoen de deklagen van de Wijchense voormalige stortplaatsen aan de meest recente regels voor afdichting?
  3. Worden de deklagen van de Wijchense voormalige stortplaatsen periodiek gemonitord?
  4. Wanneer en door wie wordt dit onderzoek op de Wijchense Berg uitgevoerd en wanneer zijn de uitkomsten te verwachten?
  5. Doet de gemeente periodiek onderzoek (1-2 jaar) naar de grondwaterkwaliteit op en rond de voormalige stortplaats Alverna? Staan in het gebied voldoende en geschikte peilbuizen voor grondwateronderzoek? Welk bureau verricht het onderzoek?
  6. Wordt bij andere voormalige stortplaatsen in de gemeente periodiek bodem- en grondwateronderzoek gedaan?
  7. Wordt bij andere voormalige stortplaatsen in de gemeente regels opgesteld voor kenbaarheid, beheer en (on)geschiktheid voor gebruik?

Bronnen

  1. Bron: Bodembeheer van de toekomst / Bouwstenen voor het omgevingsplan: Informatieblad Beheer en gebruik van voormalige stortplaatsen (okt. 2021)

    "In de transitie naar de omgevingswet (per 2024) is gekozen om gemeenten juridische ruimte te bieden om regels op te stellen voor de voormalige stortplaatsen. De gemeente kan overwegen om een set met minimale regels op te nemen in de omgevingswet om de kenbaarheid van de locatie(s) van de voormalige stortplaats(en) te verbeteren en gebruiksbeperkingen te respecteren met als doel bescherming van de gezondheid, de bodemkwaliteit en de grondwaterkwaliteit. Het betreft regels voor kenbaarheid, beheer en (on)geschiktheid voor divers gebruik.

    "Ter bepaling van (on)geschiktheid voor divers gebruik dient vooraf een toetsing plaats te vinden. De gemeente kan overwegen om een meldingsplicht in te stellen voor situaties waarin een specifieke activiteit op de voormalige stortplaats wordt gepland uit het oogpunt van gezondheid en bescherming van de natuur. Deze melding is gericht op het borgen dat de toetsing van de geschiktheid van de voormalige stortplaats voor een bepaalde activiteit vooraf plaats vindt."