Een maand geleden heb ik een stuk geschreven voor in de WegWijs rondom de fusieplannen van Wijchen en Druten. In de tussentijd is er flink wat gebeurd rondom dit thema.

In het ingezonden stuk namens GLW in de Wegwijs van 27 mei over de fusieplannen van Wijchen met Druten komen met name de haast van het besluitproces, het evaluatieonderzoek Werkorganisatie en de rol van de burger bij de besluitvorming aan de orde.
Alhoewel het college bij monde van de burgermeester een week later in hetzelfde medium liet weten dat er nog ‘een hele weg te gaan is en de gemeente het proces in alle openheid en zorgvuldigheid samen met de burgers gaat doen. Immer uw mening telt en de raad beslist. De aangekondigde onderzoeken namens de raad gaan het draagvlak van de burgers onderzoeken.’ Wat de onderzoeken precies behelzen en wat met de onderzoeken wordt gedaan, heb ik (nog) niet terug kunnen vinden. 

Precies twee weken later hebben de colleges van beide gemeenten zich reeds voor de fusie uitgesproken. De belangrijkste, zeer heldere argumenten van het college stonden in de Wegwijs van deze week, namelijk (meer) geld, (meer) macht en (meer) bestuurlijke slagkracht. Ondertussen organiseren sommige burgers (ludieke) acties voor meer inzicht in de argumenten voor en tegen de fusie vanuit het hartstochtelijk verlangen van Wijchen te behouden en de raad te beïnvloeden. Wijchen zal echter niet verdwijnen met of zonder fusie. Fusies gaan altijd over geld en macht.

Toen ik op donderdagavond 18 juni naar de videostreaming van de raadsvergadering over begrotingen en jaarrekeningen zat te kijken, vroeg ik me af hoeveel burgers online waren om de lokale politiek te volgen. Gezien de eenstemmigheid over de agendapunten binnen de raad bekroop me voor een heel kort moment de gedachte dat de raad alvast een voorschot nam op de aanstaande fusie.