Wij, als groene duurzame lokale partij, volgen vanzelfsprekend met grote belangstelling de initiatieven op gebied van duurzaamheid, energietransitie, biodiversiteit en de aanpak tegen klimaatverandering in Wijchen en de regio. In ons artikel van begin dit jaar bent u uitgebreid geïnformeerd over de RES (Regionale Energie Strategie) Arnhem-Nijmegen. In deel 2 wordt u bijgepraat over het voorlopig Concept Bod RES en de huidige stand van zaken over grootschalige duurzame energieopwekking in de gemeente Wijchen en omstreken. 

Het voorlopig Concept Bod RES is inmiddels gereed. Het is moeizaam tot stand gekomen na lang en intensief overleg met alle mogelijke belanghebbende partijen, inclusief de lokale politiek, die zich wel of niet commercieel met energie en warmte bezig houden of zich daarvoor interesseren. Het voorlopig Concept Bod RES bestaat uit een verzameling van documenten, kaarten en andere informatie. Hieruit blijkt dat de regio mogelijkheden ziet voor het opwekken van 1.68 TWh door wind- en windenergie tot 2030. Met de opwekking van deze grote hoeveelheid elektrische energie voldoet de regio aan de opdracht van het Landelijk programma RES. Het voorlopig Concept Bod gaat ook over de koppeling van vraag en aanbod van warmte in de regio en naar energiesysteem als zodanig. Het voorlopig Concept Bod is inmiddels naar de verschillende raden van gemeenten, provincie en waterschappen gestuurd ter toetsing. Uiterlijk 15 september nemen de colleges een besluit over het Concept Bod RES, waarna het Planbureau voor de Leefomgeving aan de slag kan.

De gemeenten hebben op hun beurt ambtenaren aan het werk gezet om binnen hun grondgebied te onderzoeken wat de mogelijkheden voor duurzame energie-opwekking zijn en waar deze kunnen worden ontwikkeld. Wijchen heeft dit vastgelegd in de Leidraad Zonne-energie, die inmiddels is vastgesteld door de gemeenteraad. Het project Kampbroek (11 hectare aan de Noord-Westelijke zijde van Hernen, langs de A50) is enige tijd geleden toegewezen en in ontwikkeling. Op dit moment buigt een expertisegroep zich namens de gemeente over een groot aantal inzendingen voor de gunning van een volgend zonneveldproject van maximaal 18 hectare. Het is verheugend dat zoveel initiatieven zijn aangemeld. De totale ambitie van gemeente voor 2023 bedraagt 30 hectare.

Er is berekend dat de gemeente Wijchen om via zonnevelden energieneutraal te zijn in 2040 200 hectare grondoppervlakte nodig heeft. De RES pleit uitdrukkelijk ook voor de inzet van elektriciteit uit windmolens in de verhouding van 50% ten opzichte van elektriciteit uit zonnevelden. De zon schijnt immers alleen overdag. In Wijchen en een aantal andere gemeenten zoals Druten lijken de bouw van windmolens nog een brug te ver, alhoewel er coöperatieve windprojecten in den lande bekend zijn, waar de omwonenden door participatie zeer enthousiast over zijn. Projecten zoals windpark De Grift langs de A15 bij Nijmegen-Noord.

Het goede nieuws is dat nu ook Wijchen een burgercoöperatie, onder de naam van Windcoöperatie Wijchen, wordt opgericht om de opwekking van duurzame energie door windturbines te bevorderen. Door de inzet van windmolens is minder schaarse grondruimte nodig en kan er veel elektriciteit worden opgewekt. Het is belangrijk om burgers direct mee te laten praten over windmolens. De gemeente zou bij voorkeur naar locaties moeten gaan zoeken waar zonnevelden, windmolens en opslag bij elkaar kunnen worden gebracht. Andere aandachtspunten zijn de infrastructuur van de elektriciteitsnetwerken en onderzoek naar de mogelijkheden opslag van elektriciteit. 

GroenLinks Wijchen vindt dat eigenaren en huurders van huizen en bedrijven uitdrukkelijker moeten worden gestimuleerd om zonnepanelen op de daken te plaatsen. Bij de vergunningverlening voor de bouw van woningen, kantoren en bedrijven dient de constructie van het dak geschikt te zijn voor het plaatsen van zonnepanelen, het gebouw energieneutraal te worden gebouwd en zelfvoorzienend in energiegebruik te zijn. Er is nog veel te doen en te winnen op het terrein van energietransitie!